Шест положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на

...
Шест положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на
Коментари Харесай

Борисов: Остана единствено да забраним излизането от дома

Шест позитивни проби ни разделят от въвеждане на нов модел на работа поради заплахата от разпространяване на ковид у нас , съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет. Той изясни, че новите ограничения към този момент са направени и признати и ще бъдат задействани, когато достигнем 100 позитивни проби. Тази заран позитивните проби са към този момент 94.

По-късно министър председателят Бойко Борисов, който беседва в Министерски съвет с учени от Българска академия на науките, разгласи, че " единствената мярка, която остана, е да забраним да се излиза от у дома ".

" За какъв брой месеца, какви поръчки да вършим, за какъв брой дълго да ги вършим, какви пари да се отделят и до каква степен надлежно въз основата на данни да продължим с още стягане на ограниченията. Все още се пазим (от възбраната за овакантяване на дома) по простата причина, че тогава би трябвало да се сътвори доста мощна мрежа, която сътворяваме, само че би трябвало да се включи армията, обществените служби, тук-там и пожарната, с цел да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим медикаментите, храната, водата ", изясни Борисов, представен от БНР.

Преди това на срещата в Министерски съвет стана ясно, че логистичният център към Националния щаб към този момент работи , заяви началникът му Никола Николов.

Досега са разпределени 38 000 броя високоспециализирани маски за лекари в лечебни заведения с пациенти с коронавируса; 79 хиляди броя еднократни маски, множеството от които са за болници и центрове за незабавна здравна помощ, а останалите за държавните институции, работещи с граждани; 100 защитни костюма за многократна приложимост за лечебните заведения - всеки от които може да бъде изпиран по 50 пъти; еднократни костюми - 10 050 броя; 78 500 броя защитни очила; над 70 камери за наблюдаване на пасажерите в граничните пунктове.

Очакват се днес от Турция да дойдат 89 950 броя еднократни защитни костюми и 14 000 броя защитни очила; с български компании има контракти за 3590 многократни костюма, 1 млн. броя еднократни, елементарни маски и други

Вицепремиерът Томислав Дончев изрази вяра, че през идващите дни пазарът ще се възстановява и маски ще има на всички места. Той съобщи, че от днес в още две български заводи започва производството на защитни костюми с потенциал по 200 бройки на ден. " Днес ще бъдат обезпечени маски за всички общопрактикуващи лекари - 8000 маски ще тръгнат от районните здравни инспекции (РЗИ) и ще стигнат до тях ", даде обещание Дончев.

УЧЕНИ НА ПОМОЩ

От БАН обявиха, че ще оказват помощ на управляващите със своята експертиза в региона на математическото моделиране в биологията, с цел да разполагаме с прогнози по какъв начин ще се развива динамичността и процесът, свързан с разпространяването на ковид.

" Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след три седмици ще стартираме да имаме хубави вести по отношение на броя на заболелите , а след към два месеца и половина, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази рецесия. Ето за какво рецесията би трябвало да се съблюдава и, в случай че е належащо, държавното управление може да вземе спомагателни ограничения, с цел да поддържаме това постепенно повишаване на броя на инфектираните, с цел да излезе от рецесията с най-малък брой болни и минимални вреди за българската стопанска система ", заяви проф. Николай Витанов от Българска академия на науките, който взе участие в брифинга.

ЗА РОМИТЕ

Началникът на националния действен щаб - Венцислав Мутафчийски разгласи, че локалните щабове, РЗИ-тата и посредниците би трябвало да проработят по-активно с ромските общности поради завръщащите се огромни групи роми от чужбина. На малцинството трябвало да се разаснят съществени неща - що е ковид, по какъв начин да се предпазваме от него, що е карантина, по какъв начин се съблюдава. " Моля да не звучи като дискриминационни ограничения, само че ще видите по-голяма интензивност към ромските общности ", каза Мутафчийски.

НАРУШЕНИЯТА

Има забележими, очевадни случаи на нарушение на карантината, съобщи шефът на оперативния щаб. И уточни като образец жена от Банско, която излезе тази сутрин да даде изявление на полицейската укрепление.

" С тези луксове ще се лишаваме във времето ", разяснява Мутафчийски всеобщото приемане на инфектирани в болница. По думите му това е допустимо единствено до момента в който болните са под 100, само че при повишаването на броя им, ще се промени.

" Когато се споделя затваряне на границите, това не значи, че ние ще блокираме нашите сънародници да се приберат... Такава мярка, вербално освен това, даде само Сърбия, освен това ги прикани да не се прибират вкъщи ", сподели той във връзка с оповестеното затваряне на границите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР